Benieuwd of je matcha zal lusten?

Ga ik matcha wel lusten_ banner

Ga ik matcha wel lusten? Dat is misschien wel de meest gestelde vraag die we horen. Want, je wil wel matcha kopen maar je weet niet of die smaak wel iets voor jou is. Helaas kunnen we hier geen eenduidig antwoord op geven want elk smaakpatroon is nu eenmaal anders.
We leggen je in dit artikel kort uit waarom sommige matcha anders smaken, waarom er een kleurverschil is en proberen uit te leggen hoe umami smaakt.

Als iemand je vertelt over matcha en die persoon zegt dat het heel bitter smaakt en niet lekker was, dan dronk die waarschijnlijk geen biologische Japanse matcha maar een of ander Chinees theepoeder waar het label ‘matcha’ opgeplakt werd. Helaas zien we deze theepoeders vaak in de winkelrekken liggen en die verpesten de publieke opinie van de matcha smaak.

Het verschil tussen Japanse & Chinese matcha

Het verschil tussen het Chinese en biologisch geteelde Japanse theepoeder is dat de Japanse matcha een viertal weken voor de oogst voor 90% overschaduwd wordt met zwarte zeilen. Op deze manier gaat de plant extra veel chlorofyl aanmaken en komt het bladgroen er goed door. De kleur verraadt altijd de kwaliteit van de matcha, is deze niet fel/jadegroen, dan zit je met een mindere kwaliteit. Hierdoor zien sommige matcha helder groen en sommige matcha bruinachtig. Dit heeft een impact op de smaak én op de gezondheidsvoordelen die er bij komen kijken.

Yuga Matcha verkiest kwaliteit

Onze matcha (zowel ceremoniële als premium kwaliteit) bevat enkel blaadjes van de eerste twee oogsten. Bij onze ceremoniële matcha ben je verzekerd van de eerste pluk van de Japanse theestruik die een viertal weken voor 90% werd overschaduwd. We gebruiken voor deze matcha enkel de allerjongste theeblaadjes, hierdoor krijg je de pure umami smaak binnen en zal de matcha quasi geen bittere smaak nalaten.

Onze premium matcha komt van de tweede oogst, doordat hier ook al wat oudere theebladen bij zitten zal deze iets bitterder zijn dan onze ceremoniële matcha, maar zal nog steeds een volle rijke umami smaak hebben. Deze kwaliteit is heerlijk om te drinken en kan ook perfect gebruikt worden in gerechten.

We raden zeker aan om te testen welke kwaliteit het beste past bij jouw smaakpatroon, daarom kan je bij ons kiezen voor een mixed matcha duo voordeelpack.

Umami: hoe smaakt dat?

Sommige mensen zeggen dat de smaak iets weg heeft van kervel of spinazie. Ik zelf vind het niet die richting uit gaan, maar het is wél een groene smaak. Een smaak die we hier in België nog niet kennen en je dus zal moeten leren kennen.

Geen tijd om te lezen? Bekijk onze video:

Deel deze post:

Geschreven door:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *