10 tips om de dag met meer energie te beginnen

10 tips om de dag met meer energie te beginnen

Sommige mensen zijn al heel energiek op het moment dat ze hun bed uitstappen, terwijl andere mensen in de vroege uren van de dag niet vooruit te branden zijn. Dit lijkt het verschil tussen de zogenaamde ochtendmensen en avondmensen zijn. Je hoeft je er echter niet bij neer te leggen dat je geen ochtendmens bent en moeilijk op gang komt. Er zijn namelijk meerdere manieren die voor meer energie in de ochtend kunnen zorgen. Met behulp van de onderstaande 10 tips geef je je lichaam die extra energie boost om gemotiveerder je dag te starten.

Slaap voldoende

Slaap voldoende. Dat wil zeggen niet te weinig slaapuren, maar ook zeker niet te veel. Een teveel aan slaap kan net zo goed een oorzaak zijn van het feit dat je niet uitgerust wakker wordt. De gemiddelde mens heeft tussen zes en negen uur slaap per nacht nodig. Belangrijker dan het aantal uren dat je slaapt is de kwaliteit van de slaap. Als je voldoende slaapt, maar ’s ochtends nog altijd geen energie hebt, dan is het zaak om de kwaliteit van je nachtrust onder de loep te nemen.

Bereid je lichaam voor op het slapengaan

Deze tip klinkt voor de hand liggend, maar je zult je verbazen over wat mensen nog allemaal doen vlak voor ze naar bed gaan. Nog even die e-mail beantwoorden, de boodschappenlijst voor morgen alvast maken en de agenda doornemen, zodat je morgen goed voorbereid op je werk verschijnt zijn slechts enkele voorbeelden. Voorbeelden van actief bezig zijn, terwijl je lichaam zich beter voorbereid op het slapen bij ontspanning. Als je zaken afgerond wilt hebben, regel deze dan ruimschoots voor je naar bed gaat.

Slaap in het donker

Als je in slaap valt met het licht aan, omdat je bijvoorbeeld aan het lezen was, dan maakt je lichaam minder melatonine aan. En laat dit hormoon nu net een zeer belangrijke rol spelen in ons slaap- en waakritme. Ook het in slaap vallen met de televisie nog aan kan de productie van dit hormoon nadelig beïnvloeden. De gevolgen hiervan zijn dat je moeilijker is slaap valt, waardoor je in de ochtend minder uitgerust bent. Om je lichaam optimaal voor te bereiden op een goede nachtrust vermijd je ook het gebruik van een mobiele telefoon, tablet of laptop in bed.

Meer energie door ritme en regelmaat

Tijdens de slaap doorloopt je lichaam een aantal cycli. Het doorbreken van een van die cycli, zoals je diepe slaap, heeft desastreuze gevolgen voor je energielevel. Door een langere tijd dezelfde bedtijden aan te houden, zal je lichaam zich hierop gaan instellen. Je lichaam leert in de loopt der tijd binnen jouw slaaptijden de verschillende cycli af te ronden, zodat je met meer energie wakker wordt. Het is waarschijnlijk dat je uiteindelijk niet uit je slaap zult worden getrokken door het oorverdovende geluid van je wakker, maar dat je op geheel natuurlijke wijze ontwaakt.

Wakker worden door middel van licht

Een wekker is een effectieve manier om wakker te worden, maar zeker niet de meest vriendelijke voor je lichaam. Wakker worden door middel van licht is vriendelijker én natuurlijker. Als je situatie het toelaat, dan is daglicht een perfect signaal voor je lichaam om op te starten en actie te ondernemen. Moet je vroeg uit de veren? Dan kun je gebruikmaken van kunstlicht. Gebruik bijvoorbeeld een tijdschakelaar op je verlichting of overweeg een wake-up light die speciaal ontwikkeld is om het wakker worden te bevorderen.

Drink voldoende water

Het menselijk lichaam bestaat voor een groot percentage uit water en het zal de meeste mensen bekend zijn dat het drinken van water goed voor je is. Het drinken van voldoende water kan je meer energie in de ochtend geven. Gedurende de nacht verlies je namelijk veel vocht. Dit gebeurt onder meer door te zweten, maar ook via de ademhaling raakt het lichaam vocht kwijt. Tijdens je slaap neem je geen vocht tot je. Als je te weinig water drinkt, dan droogt je lichaam geleidelijk uit. Een van de symptomen van uitdroging is, je raadt het al, vermoeidheid.

Koffie is niet de oplossing

Voor veel mensen is koffie hét middel om in de ochtend meer energie te krijgen. Wat zij echter niet beseffen, is dat het oppeppende effect van cafeïne slechts tijdelijk werkt. Als het stofje eenmaal is uitgewerkt, dan voel je je weer net zo lamlendig als je voor je kop koffie deed. Daarnaast went het lichaam aan de inname van cafeïne. Na een langere tijd dagelijks koffie drinken geeft koffie niet méér energie, maar brengt het drinken van koffie je terug naar je natuurlijke energieniveau. Het niveau dat een niet-koffiedrinker ook zou hebben.

Matcha als alternatief voor koffie

Als je in de ochtend toch iets wilt drinken dat je lichaam van de nodige energie voorziet, dan is matcha veel betere optie dan koffie. Waar koffie een enorme piek in je energieniveau geeft om vervolgens als een wilde weer te dalen, zorgt de theïne in matcha voor een geleidelijke stijging en daling van je energielevel. Het effect op je energieniveau door het drinken van matcha kan wel vier uur aanhouden. Een ander voordeel van deze drank is dat het ontzettend rijk is aan antioxidanten en aminozuren. Je voelt je niet alleen fitter door het consumeren van matcha, maar je ondersteunt dus eveneens je immuunsysteem.

Sla je ontbijt gerust eens over

We zijn het allemaal gewoon om een stevig ontbijt te nuttigen voor we aan onze dag beginnen. Als je echter veel suiker naar binnen werkt tijdens deze maaltijd, dan zal je een zogenaamde suikerpiek krijgen waardoor je je na een tijdje weer slechter zal voelen. Het overslaan van het ontbijt is erg gezond, al moeten we toegeven dat je in het begin wel wat zal moeten oefenen.

Neem een koude douche om ‘s ochtends meer energie te krijgen

Deze tip is waarschijnlijk niet de meest aantrekkelijke voor je, maar hij werkt wel. Een koude douche bevordert het wakker worden aanzienlijk, omdat koude het lichaam aanzet tot activiteit. Hoewel een warme douche veel verleidelijker klinkt, doet deze helaas weinig positiefs voor je energiegevoel. Als een koude douche rechtstreeks vanuit je bed een brug te ver is, dan kun je beginnen met een warme douche en je doucheroutine beëindigen door de warme kraan uit te zetten en 30 seconden te wachten met het dichtdraaien van de koude kraan.

Deel deze post:

Geschreven door:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *